Za nami XVII Festiwal „Śląskie Smaki”! W tym roku wydarzenie odbyło się w Jastrzębiu-Zdroju w dniu 4.06.2023 w Parku Zdrojowym. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Oto tegoroczni finaliści! Złote, Srebrne oraz Brązowe Fartuchy zdobyli:
Kategoria AMATORZY:
1. Miejsce – KGW Szeroka: Deser „Marzenie truskawkowe”, Jastrzębska wodzionka, Szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek
2. Miejsce – KGW Popielów-Radziejów: Szpajza szokoladowa, żurek na maślonce
3. Miejsce – KGW Szczerbice: Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym, Zupa wiśniowa z makaronem, Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną
Kategoria PROFESJONALIŚCI:
1. Miejsce – Restauracja Cysterska: Sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka, Żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana, Schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana
2. Miejsce – Restauracja Dwór Bismarcka: Bombny z krupnioka, Oberiba, Czorny schab, ziemniaki konfitowane, chrust z kiszonej kapusty
3. Miejsce – Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki: Pajda domowego chleba z wędzonym udźcem baranim z oliwą z czosnku niedźwiedziego, Żurek wiślański na wywarze z domową białą kiełbasą, puree chrzanowym i jajkiem, Kotlety jagnięce marynowane w miodzie z puree z białych warzyw z sałatką z domowych ogórków kiszonych
Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
1. Miejsce – Gryfne Fachmanki: Kopa ornontowicka z makronami i kokosflokami, Szwarno wodzionka z plastrem marynowanej słoniny w ziołach na opolonym badylu, Piersi z gołębia souse-vide z gołębiem nadzianym kaszotto warzywnym i winnym sosem porzeczkowym oraz cebulową kruszonką
2. Miejsce – Majstry od gorków: Bombony al’a hekele, Krem chrzanowy, Świniok łonaczony
w szpeku, okopcone kluski, zołza z tymionkiem i sznitbony, wieprzki w szolce
3. Miejsce – Uczniowie Korfantego z Jastrzębia-Zdroju: Śląska szpajza, Zupa krem z oberiby, Śląska rolada / kluski szare / kawior z modrej kapusty / sos / zioła/ chips
Dodatkowo zaproszeni na Festiwal Śląskie Smaki blogerzy i dziennikarze przyznali swoje wyróżnienie w specjalnej kategorii – Za Niezwykłe Wrażenia Kulinarne. Laureatem została Restauracja Dwór Bismarcka z Mysłowic za zupę krem z oberiby.
Trzeba również wspomnieć o ustanowieniu nowego Rekordu Polski na największy szałot. To ponad 132 kg śląskiej sałatki, a rekordzistkami są panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Jastrzębia-Zdroju i okolicy.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom.
Podczas Festiwalu odbyły się pokazy kulinarne m.in.: pokaz kuchni wegańskiej Kingi Paruzel, która przedstawiła innowacyjne i zdrowe potrawy. Tradycyjnie odbyła się również emocjonująca Bitwa Smaków, w której Remigiusz Rączka i Adam Borowicz rywalizowali między sobą. Efekty ich kulinarnych zmagań obserwowała zgromadzona licznie publiczność.
Bogaty program artystyczny urozmaicił imprezę. Publiczność bawiła się podczas występów zespołów: Roszak Show i Bartnicky, a galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca “Śląsk” im. Stanisława Hadyny był jak co roku zwieńczeniem festiwalu.
Podczas Festiwalu “Śląskie Smaki” restauracje Szlaku Kulinarnego “Śląskie Smaki”® serwowały regionalne dania, a zorganizowana po raz pierwszy Śląska Strefa Grilla przyciągnęła miłośników nie tylko majówkowej kuchni. Odwiedzający podczas festiwalu próbowali potraw beskidzkich i śląskich.
Dla chętnych osób dostępne było bezpłatne zwiedzanie Parku Zdrojowego z przewodnikiem. Uczestnicy mogli przekonali się jak piękne jest Jastrzębie-Zdrój oraz poznali historię tego miejsca.
Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcia: Śląska Organizacja Turystyczna