Tegoroczna 17 edycja odbędzie się w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu-Zdroju w dniu 4 czerwca 2023 roku.

Uczestnicy festiwalu (amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści) powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w kategorii potrawa regionalna lub potrawa inspirowana tradycją.

Festiwal Śląskie Smaki organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych. Charakterystyczne jest, że kuchnia ta będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy życia w stylu slow. W tym roku XVII Festiwal Śląskie Smaki zagości w Jastrzębiu-Zdroju, mieście obchodzącym w tym roku swoje 60-lecie

– mówi Adam Wawoczny, Prezes Zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Nie zabraknie regionalnych dań serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® oraz Food Trucka „Śląskie Smaki. Restauratorzy zadbają o to, by nikt na Festiwalu nie był głodny. Festiwal jest zawsze okazją do spotkania się gastronomicznych reprezentantów różnych regionów województwa, będzie więc i kuchnia beskidzka, i jurajska, a także lokalne produkty z województwa śląskiego prosto od ich producentów.

Podczas trwania imprezy odbędą się pokazy kulinarne oraz emocjonująca Bitwa Smaków z Remigiuszem Rączką i Adamem Borowiczem w roli głównej. Jej efektów będzie mogła zakosztować zgromadzona publiczność. Atrakcją dla odwiedzających Festiwal z pewnością będzie niezwykle bogaty program o tematyce kulinarnej: konkurs kulinarny, pokazy grillowania, pokaz kuchni wegańskiej Kingi Paruzel oraz bicie rekordu Guinnessa na największy szałot, czyli sałatkę jarzynową. Imprezę zakończy tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca “Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2013 r. oraz nagrody Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie EDEN (2015). Z kolei Festiwal Śląskie Smaki to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2007 r.

Organizatorzy:

•             Śląska Organizacja Turystyczna

•             Miasto Jastrzębie-Zdrój

Partnerzy:

•             Instytut Dziedzictwa i Dialogu – Łaźnia Moszczenica

Patroni honorowi:

•             Ministerstwo Sportu i Turystyki

•             Marszałek Województwa Śląskiego – Jakub Chełstowski

•             Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej – Rafał Szmytke

Regulamin konkursu oraz naboru uczestników jest dostępny na stronie www.slaskiesmaki.pl

Obecnie Trwa nabór do konkursu kulinarnego 17. Festiwalu Śląskie Smaki. Na zgłoszenia drużyn konkursowych czekamy do dnia 30 kwietnia 2023

W trakcie imprezy nie zabraknie stanowisk gastronomicznych restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” oraz  licznych konkursów i animacji dla dzieci.

Źródło i zdjęcia: Śląska Organizacja Turystyczna