Mazowsze może pochwalić się wieloma produktami tradycyjnymi. Wśród nich są m.in. fafernuchy, pańska skórka, sójka mazowiecka, jabłka grójeckie, papryka przytycka, miód kurpiowski, syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej, piwo kozicowe czy ser kozi twarogowy z Cegłowa. Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z województwa mazowieckiego znajduje się już 170 produktów i potraw. Kolejne ponad 240 smakołyków zostało nagrodzonych w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego, zwraca uwagę na to, że warto bliżej poznać dziedzictwo kulinarne Mazowsza.

– dodaje Janina Ewa Orzełowska.

Kuchnia regionalna jest także głównym tematem Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia można nadsyłać w dwóch kategoriach:

  • „Lista Produktów Tradycyjnych”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza; 
  • „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia produktu lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Zgłoszenia należy przesłać drogą elektroniczną na adres e-mail fotografiakulinarna@mazovia.pl lub za pomocą elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP do 31 marca 2025 r.

Regulamin, formularz i szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej i pod numerem tel.: 22 59 79 140.

Źródło i zdjęcie: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego