Gwiazdkami MICHELIN nagrodzono restauracje: Džiaugsmas, Demoloftas, Pas mus oraz Nineteen18. Wszystkie mieszczą się w Wilnie. Cztery restauracje zostały docenione za doskonałą jakość w stosunku do ceny, otrzymując tytuł Bib Gourmand: Gaspar’s, 14Horses, Le Travi oraz Nüman. Ponadto restauracja Red Brick otrzymała zieloną gwiazdkę MICHELIN przyznawaną za zaangażowanie w tworzenie zrównoważonej gastronomii.

Zostały również wręczone specjalne nagrody MICHELIN dla utalentowanych twórców. Tytułem Młodego Szefa Kuchni MICHELIN uhonorowano Tadasa Eidukevičiusa z Demoloftas. Z kolei uznanie jury za umiejętności sommelierskie i profesjonalizm oraz nagrodę Sommeliera MICHELIN zdobyła Kamilė Bartusevičiūtė z Pacai. Nagrodą za gościnność i obsługę wyróżniono zespół restauracji Gaspar’s.

– mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika MICHELIN.

– deklaruje Olga Goncharova, Dyrektorka LITHUANIA TRAVEL.

Inspektorzy MICHELIN zwiedzali Litwę anonimowo poszukując najlepszych restauracji. W regionach i miastach w całym kraju próbowali kuchni klasycznej i nowoczesnej – od pomysłów na łączenie lokalnych tradycji ze smakami kuchni francuskiej, włoskiej czy indyjskiej, przez przekąski na targowiskach, aż po menu degustacyjne składające się z najlepszych produktów lokalnych i sezonowych.

Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcie: A PRiori Communications