– mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin.

– kontynuuje Gwendal Poullennec.

Po raz pierwszy w historii, trzy restauracje z Izmiru zostały uhonorowane jedną gwiazdką Michelin. OD Urla – prowadzona przez szefa kuchni Osmana Sezenara – wyróżnia się autentycznym, głęboko zakorzenionym podejściem do kulinariów. W tej rodzinnej posiadłości otoczonej winnicami i gajami oliwnymi szef kuchni i jego zespół wykorzystują najwyższej jakości lokalne składniki. Połowa z nich jest uprawiana bezpośrednio na miejscu, podczas gdy pozostałe są pozyskiwane od producentów i rzemieślników z okolicy. Dania są proste, naturalne, a  w niektórych przypadkach rustykalne, ale każde z nich jest zawsze doskonale przygotowane. Na szczególne wyróżnienie zasługują potrawy grillowane na otwartym ogniu.

W Teruar Urla, szef kuchni Osman Serdaroğlu i jego zespół tworzą dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską, wzbogacone subtelnymi włoskimi akcentami, podkreślając obfitość lokalnych produktów. Od jagnięcego saltimbocca po smażoną cukinię ze świeżym kozim serem i podsuszanym jogurtem – dania są minimalistyczne, a jednocześnie zaskakująco bogate w smaku. Karta win jest równie imponująca, oddając hołd różnorodnym terroir w Turcji.

Ozan i Seray Kumbasar stworzyli wyjątkową przestrzeń w Vino Locale. Ta niesamowita para za główny cel obrała zapewnienie gościom radości z odkrywania uroków swojej okolicy. Szef kuchni, Ozan Kumbasar korzysta wyłącznie z najwyższej jakości lokalnych produktów, które starannie selekcjonuje. Menu, ściśle podążające za zmieniającymi się porami roku, jest aktualizowane co sześć tygodni, prezentując wysmakowane i wyrafinowane dania. W sali restauracyjnej Seray Kumbasar przedstawia smakoszom niezwykły wybór regionalnych win. Różnorodność serwowanych po kolacji napojów jest równie wyjątkowa.

Dwie restauracje w Bodrum otrzymały jedną gwiazdkę Michelin. Kitchen, prowadzona przez szefa kuchni Osmana Sezenera, oferuje nowoczesną, turecką kuchnię z pysznymi międzynarodowymi akcentami. Główną rolę w prostych, ale obfitych daniach o bogatym smaku, takich jak ośmiornica grillowana na rozżarzonych węglach drzewnych i wzbogacona salsą verde z ziół ogrodowych odgrywają regionalne, świeże produkty.

Po spacerze wzdłuż wspaniałych, nadmorskich ścieżek miłośnicy nowoczesnej kuchni egejskiej będą zachwyceni Maçakızı, lokalem znajdującym się w hotelu o tej samej nazwie, który jest również polecany przez przewodnik Michelin. Szef kuchni Aret Sahakyan proponuje kreatywne dania, które nawiązują do lokalnych tradycji kulinarnych. Karta win jest również pierwszorzędna – obejmuje najlepsze tureckie i europejskie roczniki oraz dobrze zaopatrzoną piwniczkę szampanów.

Gwiazdką Michelin uhonorowane zostały również dwie restauracje ze Stambułu. W Arkestra, pochodzący ze Stambułu szef kuchni Cenk Debensason posiadający międzynarodowe doświadczenie, demonstruje swoją ogromną wiedzę i kwalifikacje kulinarne. Jego kuchnia to fuzja różnych inspiracji, od marynowanego sashimi z tuńczyka i lodami ryżowymi, czy sushi z dressingiem z sosu ponzu z imbirem, po doskonale przyrządzoną pierś z kaczki z sosem Apiciusa.

W Sankai by Nagaya szef kuchni Yoshizumi Nagaya oferuje dwa najwyższej klasy dania omakase. Pierwsze z nich to pięknie wykonane sushi, przygotowywane z lokalnych ryb przez mistrza sushi Hiroko Shibatę. Drugie to hołd dla kuchni kaiseki, wzbogaconej tu i ówdzie o kilka europejskich akcentów, takich jak policzki cielęce gotowane w niskiej temperaturze przez 48 godzin, podawane z fasolą, majonezem ponzu i sproszkowanym octem.Z dwoma nowymi restauracjami z gwiazdką Michelin, ich łączna liczba w Stambule wzrosła do 6, a poprzednio uhonorowane restauracje potwierdziły swoje wyróżnienie również w tym roku. Na szczycie lokalnej sceny kulinarnej dwie gwiazdki Michelin utrzymuje Turk Fatih Tutak za „wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży”.

Wybór przewodnika Michelin 2024 obejmuje również cztery nowe obiekty z zieloną gwiazdką Michelin: trzy w Izmirze i jeden w Stambule. Zielona Gwiazdka Michelin nagradza restauracje, które są pionierami w dziedzinie odpowiedzialności ekologicznej, a także jest wiarygodnym wskaźnikiem autentycznej, inspirującej kuchni. Nagrodą wyróżnione zostały OD Urla, Vino Locale i Hiç Lokanta w Izmirze oraz Circle by Vertical w Stambule. Swoją gwiazdkę utrzymał też Neolokal, a całkowita liczba ekologicznie zaangażowanych restauracji w Türkiye (Turcji) w selekcji na 2024 rok wzrosła do pięciu.

W przewodniku Michelin 2024 wyróżnienie Bib Gourmand zostało przyznane 16 restauracjom: 2 w Bodrum, 6 w Izmirze i 8 w Stambule (dla jednej z restauracji jest to awans). W Bodrum inspektorzy szczególnie docenili towarzyską atmosferę i obfitość serwowanych meze (przystawek) w urokliwej tawernie İki Sandal. Spodobały im się również grillowane mięsa serwowane w Otantik Ocakbaşı.

Izmir jest powszechnie ceniony za tradycyjną kuchnię turecką. Meze, duszone mięsa, zupy warzywne i baklawy z syropem, rywalizują o najlepszy smak w Adil Müftüoğlu, Ayşa Boşnak Börekçisi, Beğendik Abi i Tavacı Recep Usta. Na starym mieście, Hiç Lokanta – która również została nagrodzona Zieloną Gwiazdką Michelin za swoje inicjatywy zgodne ze zrównoważonym rozwojem – oferuje bardziej nowoczesną, bazującą na roślinach kuchnię. LA Mahzen, położona w winnicy Lucien Arkas, celebruje najlepszą jakość lokalnych win, oferując jednocześnie aromatyczne i wykwintne dania kuchni śródziemnomorskiej.

W Stambule osiem restauracji odznaczonych Bib Gourmand oferuje bardziej eklektyczną panoramę kulinarną. Znajdziemy tu włoskie smaki w restauracjach Aida – vino e cucinaFauna, japońskie przysmaki w Inari Omakase Kuruçeşme oraz śródziemnomorskie specjały w The Red Balloon. W zestawieniu uwzględniono także kuchnię turecką, zarówno nowoczesną, jak i tradycyjną, reprezentowaną przez Circle by Vertical, Efendy, Tavacı Recep Usta Bostancı i Foxy Nişantaşı.

Oprócz tych debiutantów, wszystkie 10 restauracji w Stambule, które wcześniej otrzymały wyróżnienie Bib Gourmand w wydaniu przewodnika MICHELIN z 2023 roku, utrzymały swoją rekomendację. W rezultacie, aż 18 restauracji Bib Gourmand cieszy się uznaniem w największym mieście Türkiye (Turcji).

Oprócz restauracji, które zdobyły jedną lub więcej gwiazdek Michelin lub wyróżnienie Bib Gourmand, inspektorzy zarekomendowali również 36 miejsc, które wyróżniają się jakością swojej kuchni. Spośród nich 6 znajduje się w Izmirze, 15 w Bodrum i 15 w Stambule. Te restauracje charakteryzują się różnorodnością oferty, począwszy od anatolijskich specjałów w Lokanta Göktürk w dzielnicy Eyüpsultan w Stambule, poprzez bogactwo meze w Bağarası w Bodrum, aż po doskonałe mięso w Kasap Fuat w Izmirze. Miłośnicy kuchni azjatyckiej nie będą chcieli przegapić japońskich specjałów w Akira Back w Stambule lub Zuma Bodrum, ani też kantońskich smaków w Hakkasan w Stambule. Wielbiciele włoskiej kuchni zadomowią się w Isola Manzara (Bodrum) lub Ristorante Pizzeria Venedik (Izmir). Natomiast Eleos Yeşilköy (Stambuł), SOTA ALAÇATI (Izmir) i Sait (Bodrum) oferują wyjątkowe dania z ryb i owoców morza.

Po dodaniu 15 nowych restauracji w Stambule do 37 wyróżnionych w zeszłym roku i nadal polecanych w tym roku, obecnie w mieście znajdują się 52 docenione lokale.

Aby uczcić wyjątkowy savoir-faire i podkreślić różne zawody związane z branżą restauracyjną, inspektorzy postanowili również uhonorować 3 utalentowanych specjalistów, tworzących niezapomniane doznania kulinarne.Przyznana po raz pierwszy w ramach przewodnika Michelin po Stambule, Izmirze i Bodrum, nagroda Michelin Sommelier trafiła do Seraya Kumbasara z restauracji Vino Locale w Izmirze, wyróżnionej Zieloną Gwiazdką i jedną gwiazdką Michelin.

Nagroda Michelin Service przyznana przez Mastercard trafiła do Ismaila Kahveci i zespołu pracowników restauracji Tuğra w Stambule za stworzenie wyjątkowej atmosfery gościnności.Na koniec, nagroda Michelin dla młodego szefa kuchni – w uznaniu dla obiecującego talentu – trafiła do Ulaşa Durmaza z restauracji Bib Gourmand The Red Balloon w Stambule.Przewodnik Michelin Stambuł, Izmir, Bodrum w skrócie:111 polecanych restauracji (77 w Stambule, 15 w Izmirze, 19 w Bodrum), w tym:

  • 1 restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin (Stambuł)
  • 11 restauracji z jedną gwiazdką Michelin (6 w Stambule, 3 w Izmirze, 2 w Bodrum)
  • 26 restauracji Bib Gourmand (18 w Stambule, 6 w Izmirze, 2 w Bodrum)
  • 73 polecane restauracje (52 w Stambule, 6 w Izmirze i 15 w Bodrum)
  • 5 restauracji z zieloną gwiazdką Michelin (2 w Stambule, 3 w Izmirze)

Pełna oferta przewodnika Michelin po Stambule, Izmirze i Bodrum jest dostępna bezpłatnie na stronie internetowej i  w dedykowanej aplikacji. Wybór restauracji uzupełnia wybór hoteli  Przewodnika Michelin, który podkreśla najbardziej wyjątkowe i ekscytujące miejsca na pobyt w Türkiye (Turcji) i na całym świecie.

Każdy hotel został wybrany ze względu na swój wyjątkowy styl, obsługę i charakter, w różnych wariantach cenowych, a każdy z nich można zarezerwować bezpośrednio przez stronę internetową i aplikację Przewodnika Michelin.

Przewodnik Michelin jest standardem w gastronomii. Od niedawna wyznacza też nowe wzorce dla hoteli. Odwiedź stronę internetową Przewodnika Michelin lub pobierz bezpłatną aplikację na iOS i Androida, aby odkryć wszystkie restauracje i zarezerwować niezapomniany pobyt w hotelu.

Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcia: Synertime