Gökçeada, Bozcaada i Cunda, trzy piękne wyspy w Turcji Egejskiej, od wieków przyciągają turystów swoim bogactwem i różnorodnością przyrodniczą. Dzień na wyspach rozpoczyna się od pysznego tureckiego śniadania w typowych dla tego regionu kamiennych domach, po nim następuje kąpiel w morzu i wizyta na urokliwych plażach, a kończy się kolacją w tradycyjnej tawernie. W tych lokalach można spróbować dań wielowiekowej kuchni egejskiej, gdzie najpierw podawane są meze, a następnie na stole pojawiają się owoce morza, z których słyną te wyspy. Którą z wysp wybrać? Oto kilka wskazówek, które będą pomocne w podjęciu tej decyzji.
Bozcaada – Raj dla osób chcących odpocząć od zgiełku miasta
Bozcaada to doskonale zachowany skarb Turcji Egejskiej, położony u wybrzeży Çanakkale. Wyspa, znana w mitologii jako Tenedos, słynie z krystalicznie czystych wód, winnic i produkowanych w nich win. Łatwo dotrzeć na nią promem odpływającym z przystani Geyikli, a pierwszym punktem witającym przybywających jest zamek, jeden z najważniejszych zabytków Bozcaady. Ta twierdza to również idealny punkt do wykonania niezwykłych zdjęć krajobrazu wyspy. Inne obowiązkowe atrakcje to Muzeum Bozcaada, Klasztor Ayazma, wiatraki i Kościół Najświętszej Marii Panny. Latem mieniące się fale Morza Egejskiego zachęcają do zanurzenia się w wodzie, zwłaszcza w najpopularniejszych miejscach do pływania, na plaży Ayazma i w Zatoce Akwarium.
Bozcaada oferuje także szereg aktywności na świeżym powietrzu. Na plaży Çayır panują idealne warunki do uprawiania windsurfingu, a nurkując w błękitnych głębinach spokojnych zatoczek można odkryć bogate podwodne życie. Będąc na wyspie trzeba też odwiedzić Latarnię Morską Polente oraz zobaczyć wiatraki, znajdujące się w najbardziej wysuniętym na zachód krańcu wyspy. Delektowanie się słynnymi winami wytwarzanymi na wyspie podczas oglądania zachodu słońca to doświadczenie, które z pewnością zapadnie w pamięć. Podążając szlakami winnymi turyści mają okazję zapoznać się ze starożytnymi tradycjami winiarskimi sięgającymi tu 3000 lat wstecz. W winnicach znajdujących się na trasie odwiedzający mogą skosztować win z czterech endemicznych odmian winogron występujących na wyspie. Ponadto, co roku w pierwszych tygodniach września na Bozcaadzie odbywa się Festiwal Winnic.
Pierwsza i jedyna na świecie wyspa „Cittaslow” – Gökçeada
Gökçeada położona w północnej części Morza Egejskiego, u wybrzeży półwyspu Gallipoli, to malownicza, turecka wyspa z zabytkowymi wioskami, ciepłymi wiatrami, czystym morzem, długimi plażami oraz wędrującymi po wzgórzach kozami. To wszystko sprawiło, że jako pierwsza i jedyna na świecie wyspa w 2011 roku dołączyła do sieci „Cittaslow”. Do atrakcji Gökçeady, miejsca z jednymi z najbardziej dziewiczych zatok i plaż w Türkiye (Turcji), należą nurkowanie, surfowanie i pływanie w turkusowych wodach okalających długie plaże. Ponadto warunki na wyspie pozwalają na uprawianie windsurfingu przez 300 dni w roku, nic więc dziwnego, że każdego roku tysiące surferów odwiedza Gökçeadę. W tym celu warto udać się na 1200-metrową plażę Aydıncık, charakteryzującą się złotym piaskiem. Inne, nieskazitelnie piękne plaże na wyspie to Gizli Liman, Zatoka Laz, Zatoka Yıldız i Zatoka Mavi (czyli Zatoka Niebieska). Natomiast wioski na Gökçeadzie, Kaleköy, Zeytinli, Tepeköy, Bademli i Dereköy, urzekają swoimi stuletnimi drzewami, wzgórzami i kamiennymi domami. Te ostatnie są szczególnie warte odwiedzenia, zwłaszcza, że obecnie mieszczą się w nich hotele, kawiarnie i restauracje.
Baśniowa Cunda w Turcji Egejskiej
Wyspa Cunda, znana też, jako wyspa Ali Bey, zlokalizowana w północnej części Morza Egejskiego, o każdej porze roku urzeka swoim pięknem. Dzięki połączeniu z lądem za pomocą mostu, dojazd na wyspę jest niezwykle łatwy i szybki. Obowiązkową atrakcją na wyspie jest zwiedzanie Kościoła Taksiyarhis. Po renowacji w 2011 roku, neoklasycystyczna świątynia, zbudowana w 1873 roku, odzyskała swoje pierwotne piękno. Obecnie budowla pełni funkcję Muzeum Rahmi M. Koç w Ayvalık.
Podziwianie widoków ze wzgórza Aşıklar, degustacja przysmaków Cundy na dziedzińcach kamiennych domów po wędrówce brukowanymi uliczkami, pływanie w czystych wodach Zatoki Akwarium, zwanej również Zieloną Zatoką, obserwowanie barwnych zachodów słońca, które spowijają całą wyspę w odcieniach czerwieni, to obowiązkowe doświadczenia na tej wyspie.
Na Cundzie słynącej ze smacznych meze i sałatek przygotowywanych z ziół, można skosztować jedne z najlepszych potraw w całym regionie Morza Egejskiego. Szczególnie polecane są dania z oliwą z oliwek, zwłaszcza z ziołami i warzywami takimi jak soliród zielny (Deniz börülcesi) i karczochy. Najlepiej smakują podczas oglądania zachodu słońca nad morzem. Warto spróbować też papaliny (szprotki), charakterystycznej dla Cundy ryby.
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcia: Synertime/Biuro Radcy ds. Kultury i Informacji Ambasady Turcji w Polsce