Na mocy umowy podpisanej przez Polską Organizację Turystyczną ze słynnym Przewodnikiem Michelin do obecnych już w tej prestiżowej publikacji polskich regionów, reprezentowanych przez miasta wojewódzkie – Warszawę, Kraków i Poznań, dołącza Gdańsk z województwem pomorskim! Jest to kolejny dowód na niezwykle wysoki poziom polskiej oferty kulinarnej, co stwarza nowe wspaniałe możliwości dla promocji naszego kraju. Turystyka kulinarna jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się trendów w turystyce, co jest pokłosiem coraz większej popularności turystyki miejskiej i kulturowej.
Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze wraz z Gdańskiem to kolejny – czwarty już – polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym dołączył do elitarnego grona najlepszych światowych destynacji kulinarnych. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony i uzyskał rekomendację tej prestiżowej kapituły. Pomorze wraz z Gdańskiem to jeden z najpiękniejszych polskich regionów o wielkim potencjale przyrodniczym i ciekawej ofercie turystycznej. Dlatego dla mnie, jako Prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej, jest szczególnie ważne, że Pomorze otrzymało tak wielkie wyróżnienie. Oznacza to bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży
– mówi Rafał Szmytke, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Do tej pory w najbardziej prestiżowym przewodniku kulinarnym świata wyróżnionych zostało 49 polskich restauracji. Już 20 czerwca br. dowiemy się, które kolejne restauracje otrzymały rekomendację inspektorów Michelin. Dołączenie Pomorza potwierdza silną markę Polski na kulinarnej mapie Europy. Turyści coraz częściej wybierają Polskę jako swój cel podróży właśnie ze względu na bogatą ofertę gastronomiczną. Jak podkreśla Michelin Guide w swojej informacji prasowej: Inspektorzy eksplorując kulinarne oblicza Gdańska zachwycili się także zabytkową architekturą Gdańska, która łączy się z nowoczesną zabudową nabrzeży Motławy.
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcie: Polska Organizacja Turystyczna