Jeden z najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnej i podróżniczej sceny, Condé Nast Traveller, okrzyknął Vallettę jako tajną mekkę dla smakoszy, którą warto odwiedzić w 2023 roku.
Valletta, stolica Malty, choć liczy niespełna 6 tys. mieszkańców, jest pełna kultury, tradycji i miłości do jedzenia. To miasto o bogatej ponad 450-letniej historii, otoczone kamiennymi murami obronnymi, oferuje wyjątkową mieszankę śródziemnomorskich i bliskowschodnich smaków.
Pod wpływem kuchni włoskiej, francuskiej, brytyjskiej i północnoafrykańskiej, kuchnia Malty jest eklektycznym połączeniem smaków, które zostały ukształtowane przez różne podboje i migracje
– możemy przeczytać w majowym podsumowaniu tego prestiżowego magazynu.
Jakie kulinarne doznania warto spróbować podczas wizyty w stolicy Malty, według redaktorów Condé Nast Traveller? Znajdziemy tam wyjątkowe potrawy oparte na “skarbach morza” – rybach, owocach morza oraz mięsie.
Oto niektóre z tych wyjątkowych dań:
- Tarta buraczana z homarem z południowego wybrzeża, marynowanymi różami, pędami i kwiatami.
- Okoń morski z dynią, kiełbasą Morteau i białym sosem maślanym.
- Delikatna tarta wypełniona kremem z sera ricotta oraz sezonowym groszkiem.
- Lokalne krewetki z tajskim kokosowym curry, wodorostami oraz tartą na bazie koktajlu krewetkowego.
- Makaron casarecce z sosem ragu na bazie cielęciny i królika, rozmarynem oraz masłem z wędzonego kurczaka.
- Duszone policzki z cielęciny.
- Mięso smażone z pieczonym kalafiorem, sosem ze skorupiaków, czerwonymi winogronami i koperkiem.
Wyjątkowość maltańskiej gastronomii potwierdzają liczne międzynarodowe nagrody, które zostały przyznane lokalnym restauracjom. Obecnie aż sześć z nich posiada gwiazdkę Michelin, z czego trzy znajdują się w Valletcie. Dodatkowo, cztery kolejne otrzymały status Bib Gourmand – dwie z nich działają właśnie w stolicy Malty.
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcia: informacja prasowa biura MTA Warsaw