Maroko jest niezwykle gościnnym krajem. Jest bardzo różnorodny, pełen kontrastów i posiada wiele bogactw natury. Królestwo słynie też jako światowy ośrodek sztuki. Odbywa się tu wiele wydarzeń i imprez w funkcjonujących galeriach sztuki oraz centrach kulturalnych. W Maroko ludzie dążą do zadowolenia z życia. Jest to tradycja starannie kultywowana. Nic nie może się równać z cudowną atmosferą panującą w hammamie, gdzie pośród cudownych aromatów oczyszcza się nie tylko ciało, ale i duszę. Hammam to cała ceremonia, jego błogosławieństwo było doceniane już przez starożytnych Greków i Rzymian. W miejscu, gdzie ściany są pokryte piękną glazurą, tworzona jest niezwykła atmosfera. Przyjemność jest wzmacniana ciepłem i wilgocią parującej wody. Kojący wydaję się też być peeling z czarnego mydła, okłady z glinki ghassoul, wody różanej, maseczki z kwiatów pomarańczy, masaże olejkami, nawilżanie skóry za pomocą olejku arganowego. Wszystko to daje gwarancję wyjątkową podróż dla naszych zmysłów. Od pachnących masaży poprzez zabiegi pielęgnacyjne twarzy, peelingi, kąpiele, a to wszystko by zapewnić gościom pełen relaks. W Maroko powstaje co raz więcej obiektów SPA. Oferują wszelkie zabiegi, a wyróżniają się przede wszystkim wykwalifikowanym personelem oraz używaniem naturalnych produktów.
Smaki Maroko
Spacerując po suku można poznać lokalnie wytwarzane produkty – prawdziwe i jedyne w swoim rodzaju. Kuchnia marokańska jest znana na całym świecie. Jest odzwierciedleniem charakteru tego kraju – zdecydowane smaki, a aromaty intensywne. Każdy region słynie ze swoich unikalnych tradycji, a ich kuchnia jest odbiciem jakże złożonej historii tego kraju i ludów go zamieszkujących. Miasta królewskie przede wszystkim oferują dania, których sekret przygotowania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Kuchnia ta przede wszystkim łączy ze sobą smaki słodkie ze słonymi i stosuje przyprawy takie jak kolendra, szafran, papryka i cynamon. Popularne są również dania rybne. Tadżin z tuńczyka z rodzynkami, żabnica z marynowanymi cytrynami, kulki rybne z ryżem szafranowym. To nie wszystko co mają do zaoferowania, bo do dań tradycyjnych zaliczymy wszelkie wypieki. Ich nadzienie jest tajemnicą znaną tylko przez marokańskie kobiety. Ten sposób pozwala na skosztowanie kuchni marokańskiej w niemal niezmienionej postaci.
Źródło: Autor zewnętrzny