Planując wycieczki i dłuższe eskapady starannie dobieramy miejsca które odwiedzimy, środki transportu z jakich skorzystamy, gdzie będziemy nocować, ale coraz częściej zastanawiamy się nad tym czego niezwykłego będziemy smakować. Nic w tym dziwnego, bo kulinaria stają się bardzo ważne w życiu nas wszystkich. Staramy się jeść zdrowo, zwracamy uwagę na pochodzenie i jakość produktów, często sami gotujemy, śledzimy blogi kulinarne, a nawet mamy kulinarnych idoli. Podróże traktujemy jako kolejną szansę odkrywania nowych smaków i aromatów. Dlaczego w takim razie nie ruszyć w kulinarną podróż po Małopolsce skoro ma tak wiele do zaoferowania? Odkryjcie Małopolskę od kuchni!
Po pozytywnym odbiorze kampanii Małopolska w rytmie eko i Małopolska – naturalnie promujących ekoturystykę, niespieszne, uważne odkrywanie regionu, przyszła pora na promocję turystyki kulinarnej.
Czym tak naprawdę jest turystyka kulinarna? To przede wszystkim smakowanie potraw i produktów regionalnych, połączone ze zwiedzaniem, poznawaniem historii i kultury danego miejsca, a turysta kulinarny to osoba ciekawa świata, dla której samo zwiedzanie nie jest wystarczająco satysfakcjonujące. Turystyka kulinarna jest w pewnym sensie częścią ekoturystyki, kolejnym stopniem wtajemniczenia. Pierwszoplanową rolę odgrywa tu odkrywanie otaczającej rzeczywistości wszystkimi zmysłami!
Właśnie do takiej formy podróżowania przez cały letni sezon turystyczny zachęcać będzie Województwo Małopolskie w ramach kampanii informacyjno – promocyjnej pod hasłem Małopolska – zasmakuj w podróży, której głównym celem będzie popularyzowanie oferty turystycznej regionu ze szczególnym uwzględnieniem tradycji kulinarnych i aktualnej oferty gastronomicznej i produktowej.
Turyści coraz częściej podróżują nie tylko by podziwiać przepiękne widoki i zabytki, aktywnie wypoczywać, ale także by doświadczać nowych smaków, aromatów i poszukiwać kulinarnych inspiracji. Podczas tegorocznej kampanii Małopolska – zasmakuj w podróży będziemy starali się udowodnić, że nie tylko eskapady w najdalsze zakątki świata dostarczają nam nowych wrażeń smakowych i poznawczych, ale także te bliższe wyprawy potrafią zaskoczyć i zaintrygować! Małopolska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o produkty regionalne, wielowiekowe tradycje kulinarne, rolnictwo ekologiczne i ofertę gastronomiczną. Mimo, iż większość osób zapytana o kulinarny symbol Małopolski w pierwszej kolejności wymienia krakowskiego obwarzanka i oscypek, gwarantuję, że tutejsza kuchnia ma do zaoferowania wiele niezwykłych smaków, specjały poszczególnych subregionów są różnorodne i związane z bardzo odmiennymi tradycjami. A to wszystko w związku wielokulturowością i burzliwą historią regionu.
– mówi Iwona Gibas z zarządu województwa.
Każdy kto regularnie będzie odwiedzał stronę internetową visitmalopolska.pl, profil Odkryj Małopolskę na Facebooku oraz inne kanały informacyjne Województwa Małopolskiego znajdzie dużą dawkę podróżniczych i kulinarnych inspiracji. Regularnie publikowane artykuły pozwolą dogłębnie poznać tradycje kulinarne każdego z zakątków Małopolski, wywiady, umożliwią poznanie historii ludzi z pasją, którzy dziś wytwarzają regionalne specjały i dbają by dawne receptury nie uległy zapomnieniu. Dla pasjonatów gotowania nie zabraknie kulinarnych inspiracji, sprawdzonych przepisów, a dla poszukiwaczy kulinarnych pamiątek z podróży wskazówek gdzie znaleźć najsmaczniejsze produkty. Tegoroczny letni sezon turystyczny w Małopolsce zapowiada się wyjątkowo smacznie!
Dzięki pasjonującym opowieściom o regionalnych smakach i aromatach każdy nabierze apetytu na podróże ze smakiem – oczywiście po Małopolsce!
Zachęcamy – zasmakujcie w podróży!
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło: Małopolska Organizacja Turystyczna