Zupa biszkoptowa, starogdańska kapusta faszerowana, śledź smażony z sezonowymi warzywami, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe, poncz czy sorbet ananasowy – to tylko kilka dań z „Gdańskiej książki kucharskiej” z 1858 roku, których od 23 lipca można spróbować w gdańskich restauracjach.
Jak to się zaczęło? Wszystko dzięki autorkom nowej książki „Smaki Gdańska”: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce i rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W swojej publikacji tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w XIX wieku „Gdańskiej książki kucharskiej”. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.
Targi Gdańskie, we współpracy z Gdańską Organizacją Turystyczną i Amber Expo, zainspirowane niezwykłymi, lokalnymi specjałami stworzyły projekt „Smaki Gdańska” – prawdziwą kulinarną ucztę, która ruszyła 23 lipca – pierwszego dnia Jarmarku Św. Dominika. W projekcje bierze udział blisko 20 restauracji znajdujących się w pobliżu Jarmarku, jak i te w dalszych częściach Gdańska, proponując wyjątkowe doświadczenia kulinarne w miejscach nieoczywistych. W każdej z nich można znaleźć nową pozycję w menu – specjalne potrawy w nawiązaniu do gdańskiej tradycji.
Spis restauracji znajduje się na stronie internetowej:
https://visitgdansk.com/gastronomia/5923
Wszystkie są oznaczone również na mapach Jarmarku Św. Dominika.
Do zobaczenia na szlaku!
Książkę Smaki Gdańska można znaleźć na:
https://foodandlight.pl/produkt/smaki-gdanska-album-kulinarny/
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kopij – Koordynator projektów Pionu Operacyjnego & Convention Bureau
(Gdańska Organizacja Turystyczna)