MICHELIN, najważniejszy przewodnik gastronomiczny na świecie przyznał chorwackiej restauracji Korak z miejscowości Jastrebarsko prestiżową gwiazdkę. Teraz Chorwacja może pochwalić się łącznie 11 restauracjami, które posiadają to unikatowe wyróżnienie. Są: Pelegrini (Szybenik), 360º (Dubrownik), Monte (Rovinj), Noel (Zagrzeb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).
W nowym przewodniku MICHELIN dla Chorwacji, restauracje Zinfandel’s (Zagrzeb) i Konoba Mate (Korčula) utrzymały swoje oznaczenia MICHELIN Green Star, a restauracja Korak (Jastrebarsko) po raz pierwszy zdobyła to wyróżnienie. Jest ono przyznawane restauracjom szczególnie zaangażowanym w zrównoważoną i przyjazną dla środowiska gastronomię.
W tym roku inspektorzy przewodnika MICHELIN zauważyli, że coraz większa uwaga skupia się na jakości lokalnych składników, a szefowie kuchni i właściciele restauracji coraz bardziej zaangażowani są w poszukiwanie lokalnych producentów żywności. Niezależnie od tego, czy to restauracje z gwiazdką MICHELIN, czy oznaczeniem Bib Gourmand, szanowanie jakości składników jest priorytetem, ponieważ nasze zespoły dążą do zapewnienia wysokiej jakości doświadczeń gastronomicznych
– powiedział Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodnika MICHELIN, dodając, że Chorwacja jest przykładem prawdziwej wrażliwości na zrównoważone i ekologiczne praktyki kulinarne.
Oprócz wymienionych wyróżnień, MICHELIN dodatkowo umieścił trzy kolejne restauracje na liście Bib Gourmand, co oznacza, że Chorwacja może teraz pochwalić się łącznie 14 restauracjami z tym wyróżnieniem, które jest przyznawane restauracjom oferującym wysokiej jakości menu w przystępnych cenach.
Gwiazdka MICHELIN dla restauracji Korak z miejscowości Jastrebarsko potwierdza wysoką jakość chorwackiej gastronomii i bogactwo smaków, które przyciągają koneserów z całego świata. Ten sukces wpisuje się w naszą misję promowania chorwackiej turystyki. Chorwacja ma wiele do zaoferowania nie tylko pod względem pięknych krajobrazów i przepięknych plaż, ale również niezwykłej kuchni. Zapraszam wszystkich miłośników podróży do odwiedzenia Chorwacji, gdzie mogą doświadczyć wyjątkowych kulinarnych przyjemności i rozkoszować się wybornymi daniami w unikalnych okolicznościach przyrody”
– powiedziała Małgorzata Kowalska, dyrektor Przedstawicielstwa Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej w Polsce, komentując sukces restauracji Korak.
Należy dodać, że nowe oznaczenia są wynikiem tajnej wizyty profesjonalnych inspektorów z MICHELIN w chorwackich restauracjach, których nazwy są publikowane na stronach https://guide.michelin.com/hr/en/selection/croatia/restaurants tego najważniejszego
i najbardziej uznawanego na świecie przewodnika po restauracjach.
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcia: Chorwacka Wspólnota Turystyczna