Kuchnia litewska znana jest ze swojej naturalności i lokalnych składników, starożytnych tradycji kulinarnych podawanych w nowy sposób i estetyki, bez której nie można sobie wyobrazić posiłku. Restauracje litewskie oferują zarówno dania wzorowane przeszłymi wiekami, jak również tradycyjne potrawy w nowoczesnej osłonie. Jesień to również okres wydarzeń kulinarnych na Litwie.
Przenieś się w czasie i skosztuj dań z poprzednich wieków
Masz ochotę na kulinarną podróż przez wieki? Właśnie to oferuje Ertlio Namas, prezentując dania, którymi rozkoszowała się litewska szlachta od XIII do XIX wieku – od słodkich zup po przepiórki, od ślimaków po raki. Właściciele Ertlio Namas konsultowali się historykami żywności, aby mieć pewność, że podawane przez nich jedzenie jest nie tylko smaczne, ale także autentyczne i zgodne z dawnymi przepisami.
Urocza chatka, w jakiej znajduje się restauracja Senoji trobelė, wygląda jakby została przeniesiona prosto z XIX-wiecznej wioski. Prawdziwie autentyczna knajpka zaprasza gości do skosztowania najbardziej kultowych dań z dziczyzny, mięsa i ziemniaków podawanych na glinianych talerzach. Oferują również mnóstwo opcji wegetariańskich a, także chleb pieczony według dawnego litewskiego przepisu. A wszystkie dania serwowane przez Senoji Trobelė smakują jeszcze lepiej z kieliszkiem kwasu chlebowego giry, lokalnego piwa lub miodu pitnego.
Mykolo 4 to rodzinna restauracja, która stara się promować kuchnię mieszczańską Wilna, która ukształtowała się w XIX wieku pod wpływem francuskiej kuchni mieszczańskiej i haute cuisine. Potrawy przygotowywane są według autentycznych przepisów, odnalezionych w starych notesach XIX-wiecznych pań lub podsłuchanych w rozmowach.
Posmakuj lokalnej kuchni w nowoczesnym wydaniu
Restauracja Uoksas w Kownieto jeden z najlepszych przykładów restauracji tworzącej kuchnię neolitewską. Miejsce to, ze względu na sezonowość, wykorzystuje produkty, takie jak jagody i grzyby leśne, a także lokalne raki i owoce morza, aby stworzyć wyjątkowe i zapadające w pamięć dania.
Monai, restauracja zlokalizowana w Kłajpedzie, nadaje się zarówno na szybki lunch, jak i stylowy, wykwintny rodzinny obiad, idealny na upamiętnienie wyjątkowego wydarzenia. Jedzenie serwowane w restauracji zależy od pory roku i eksperymentów z różnymi smakami, kolorami i fakturami. Kucharzy oddziela jedynie szklany panel, dzięki czemu goście mogą obserwować proces przygotowywania wyjątkowych potraw.
Gastronomika zaskoczy gości i ich kubku smakowe odważnymi eksperymentami ze znanymi składnikami. Prowadzona przez słynnego szefa kuchni Liutaurasa Čeprackasa Gastronomika to idealne miejsce dla smakoszy, którzy chcą odkryć, jak wygląda i smakuje prawdziwie nowoczesna kuchnia litewska.
Odkryj nieoczekiwane smaki i ukryte restauracje podczas kulinarnych wydarzeń
Podczas Litewskiego Tygodnia Gastronomii, który odbędzie się między 6-12 listopada 2023 r. wiele restauracji oferuje tańsze niż zwykle menu degustacyjne, otwierając szeroko swoje drzwi tym, którzy chcą odkryć wyższą kulturę jedzenia, trendy gastronomiczne i potencjał szefów kuchni. Organizowane są także różnorodne projekty gastronomiczne: tj. seanse filmowe, edukacyjne wycieczki. Odwiedź i daj się zaskoczyć!
Wileński Festiwal Piwa już po raz trzeci zaprasza wszystkich koneserów wyśmienitego smaku! Podczas tych dwóch dni 24 i 25 listopada do miasta zawita 30 browarów z 15 krajów oraz 20 twórców rzemiosła i wyśmienitej kuchni. Wydarzenie jednoczy niesamowitą publiczność, która ma okazję skosztować 120 różnych drinków, wyśmienitego jedzenia, poznać nowych przyjaciół z różnych zakątków świata, a także skosztować potrawy i napoje podczas różnorodnych degustacji.
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcia: Travel Advance