Inspektorzy Michelin odwiedzili miasta w całym kraju. Byli w Kłajpedzie, Trokach, Kownie oraz w Wilnie. W spektrum ich zainteresowań znalazły się zarówno tradycyjne dania litewskie, jak i te inspirowane kuchnią międzynarodową, ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych i sezonowych.

Wyboru dokonano w oparciu o międzynarodową metodologię przewodnika Michelin, polegającą na anonimowej i niezależnej ocenie restauracji na podstawie 5 kryteriów dotyczących kuchni. Są to: jakość składników, mistrzostwo techniki, smak potraw, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego działaniach oraz konsekwencja w utrzymaniu wysokiej jakości menu.

-podkreśla Gwendal Poullennec, dyrektor marki “Guide Michelin”.

Znany włoski szef kuchni i instruktor kulinarny, Gian Luca Demarco, mieszkający na Litwie od ponad 16 lat, dostrzega dynamiczny rozwój litewskiej gastronomii na przestrzeni ostatniej dekady. Podkreśla znaczenie pojawienia się Michelin w kraju i zwraca uwagę na idealny moment, w jakim się to dzieje. Według Demarco, litewscy szefowie kuchni dokonali przemiany gastronomii na Litwie czerpiąc z doświadczeń zdobywanych podczas podróży po świecie, pracując z lokalnymi rolnikami poszukując najwyższej jakości składników i doskonaląc smaki. Efektem są arcydzieła w każdej dziedzinie gastronomii, zaczynając od prostych chlebów.

przyznaje Demarco.

Uroczyste ogłoszenie pierwszego zestawienia litewskich restauracji w przewodniku Michelin odbędzie się 13 czerwca br. w Pirkliu Club w Wilnie.

Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcie: A PRiori Communication