Do 3 października 2024 r. trwa nabór wniosków w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) dla sektora HoReCa. Dotacje można przeznaczyć na realizację planów rozwojowych, innowacyjnych działań oraz podniesienie konkurencyjności swojej działalności.
O wsparcie mogą ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które prowadziły działalność w sektorze HoReCa, turystyki lub kultury na dzień 31 grudnia 2019 r. lub od 20 marca 2020 r. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości wprowadziła ułatwienia, takie jak obniżenie wymaganego wskaźnika spadku obrotów z 30% do 20%, co poszerza grupę przedsiębiorstw mogących ubiegać się o wsparcie. Maksymalna kwota dofinansowania wynosi 540 000 zł i może stanowić 90% kosztów. Dotację można przeznaczyć na inwestycje, technologie cyfrowe, szkolenia i usługi rozwojowe.
PARP chce wyjść naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców, dlatego postanowiliśmy ułatwić i doprecyzować część zapisów regulaminowych konkursu. Ponadto nasi eksperci przeanalizowali wyniki pierwszego naboru i stworzyli listę wskazówek, które pozwolą wnioskodawcom uniknąć najczęściej popełnianych błędów
– mówi Katarzyna Duber-Stachurska, prezes PARP.
Szczegółowe informacje na temat warunków uczestnictwa oraz pełna procedura aplikacyjna dostępne są na stronie programu: https://www.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow oraz https://kpo.parp.gov.pl/
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i grafika: Polska Organizacja Turystyczna