O wsparcie mogą ubiegać się mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które prowadziły działalność w sektorze HoReCa, turystyki lub kultury na dzień 31 grudnia 2019 r. lub od 20 marca 2020 r. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości wprowadziła ułatwienia, takie jak obniżenie wymaganego wskaźnika spadku obrotów z 30% do 20%, co poszerza grupę przedsiębiorstw mogących ubiegać się o wsparcie. Maksymalna kwota dofinansowania wynosi 540 000 zł i może stanowić 90% kosztów. Dotację można przeznaczyć na inwestycje, technologie cyfrowe, szkolenia i usługi rozwojowe.

– mówi Katarzyna Duber-Stachurska, prezes PARP.

Szczegółowe informacje na temat warunków uczestnictwa oraz pełna procedura aplikacyjna dostępne są na stronie programu: https://www.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow oraz https://kpo.parp.gov.pl/

Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i grafika: Polska Organizacja Turystyczna