Nic więc dziwnego, że do degustacji kulinarnych specjałów tego regionu nikogo namawiać nie trzeba. Pretekstem do poznania smaków miejsca uznawanego za serce włoskiej tradycji gastronomicznej były obchody IX edycji Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie. Z tej okazji 20 listopada, do Włoskiej Akademii Kulinarnej w Warszawie zaproszono 22 polskich dziennikarzy i influencerów, którzy założyli kucharskie fartuchy i wzięli udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefową kuchni Cristinę Catese. Pod jej czujnym okiem goście przygotowywali tradycyjne tagliatelle al ragù, poznając sekrety receptury i przy okazji świetnie się bawiąc. Dodatkową satysfakcję przyniósł im fakt, że mogli skosztować własnoręcznie przygotowanego dania.

W trakcie wydarzenia odbyła się również degustacja regionalnych specjałów, takich jak Prosciutto di Parma, Mortadella Bologna, Parmigiano Reggiano, Squacquerone, Grana Padano, Aceto Balsamico di Modena, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, Piadina Romagnola oraz musującego Lambrusco. Produkty te zostały dostarczone przez konsorcja z Emilii-Romanii, która może się poszczycić aż 44 certyfikowanymi produktami. Warto dodać, że Emilia Romania jest pierwszym europejskim regionem z najwyższą liczbą produktów wysokiej jakości.

Spotkanie zostało przygotowane przez ENIT – Narodową Agencję Turystyki, Region Emilia-Romania (APT Servizi) oraz Włoską Izbę Handlowo-Przemysłową w Polsce (CCIIP).

Opracował, zdjęcie:Mirosław Mikulski
Źródło: 24/7Communication, Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa w Polsce (CCIIP)