Cztery brazylijskie miasta, dzięki swojej dobrej reputacji w dziedzinie gastronomii, należą do Sieci Miast Kreatywnych UNESCO (UCCN). UCCN została stworzona w 2004 roku w celu promowania współpracy między miastami, które uznały kreatywność za strategiczny czynnik dla zrównoważonego rozwoju miejskiego. Sieć liczy obecnie 350 miast z ponad 100 krajów, które w celu pogłębienia zrównoważonego rozwoju inwestują w kulturę i kreatywność – włączając w to rękodzieło, folklor, design, kino, gastronomię, literaturę, media i muzykę.

Florianópolis, Belém, Paraty i Belo Horizonte to cztery miasta brazylijskie wyróżnione w kategorii gastronomia za silne przywiązanie do kultury i kreatywności w ramach swoich strategii rozwoju, oraz za to, że stanowią świetny przykład innowacyjnych praktyk miejskich skoncentrowanych wokół człowieka. UNESCO wyróżniło 49 miast z całego świata za niezwykłą kuchnię.

Wśród 100 najlepszych kuchni świata, Brazylia zajmuje 12 miejsce w rankingu TasteAtlas 2024. Stany Minas Gerais i Bahia również pojawiają się na liście najważniejszych gastronomicznych regionów świata, kolejno na miejscach 30 i 43. Brazylijska picanha jest na czele listy 20 najlepszych dań, których należy spróbować w 2024 roku. Na tej samej liście, vatapá zajmuje 16 pozycję.

Pão de queijo i caipirinha również się wyróżniają, plasując się na trzecim miejscu w rankingu najlepszych śniadań na świecie i na pięć wśród najlepszych koktajli. Pięć brazylijskich destynacji zostało wymienionych na liście najlepszego jedzenia według miast: São Paulo (31), Rio de Janeiro (43), Recife (55), Salvador (66) i Belo Horizonte (84).

Strona TasteAtlas (tasteatlas.com) zawiera ponad 10 tysięcy skatalogowanych dań z całego świata i pomaga w wyszukiwaniu odpowiednich destynacji podróży. Znaleźć na niej można również rekomendacje najbardziej charakterystycznych dań dla każdej lokalizacji.

Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcia: Ambasada Brazylii