Restauracja Focaccia, znana ze swojego wyjątkowego podejścia do kulinarnej sztuki, z dumą ogłasza wprowadzenie jesiennego menu opartego na wyjątkowym składniku – gęsinie. To prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie można przegapić!
Jesienna pora roku w Polsce to idealny moment na wprowadzenie gęsiny do naszego menu. To tradycyjny składnik kuchni polskiej, a jednocześnie ma ogromny potencjał smakowy. Nasza ekipa kucharska poświęciła wiele czasu na przygotowanie unikalnych dań, które połączą tradycję z nowoczesnością. Nasze dania z gęsiną przypomną Gościom o korzeniach polskiej kuchni, ale także zaskoczą ich nowatorskimi smakami i kreatywnym podejściem
– powiedział Norbert Szymul, szef kuchni Focaccia.
Historia gęsiny na polskim stole
Gęsina na polskim stole ma bogatą historię sięgającą wieków wstecz. Jest ona jednym z symboli tradycyjnej kuchni polskiej i była często obecna na świątecznych stołach, zwłaszcza podczas Bożego Narodzenia. W dawnych czasach gęsina była ceniona za swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Dzisiaj restauracja Focaccia kontynuuje tę tradycję, starając się przywrócić gęsinie jej dawny blask.
Menu będzie obowiązywało od 11 listopada czyli tradycyjnie na Św. Marcina. W karcie goście znajdą Consomme z gęsi z tortellini i trybulą; Ravioli z gęsią w sosie szałwiowym czy Udko gęsie z gnocchi dyniowym i modrą kapustą i sosem żurawinowym. Dania będą dostępne do 25 listopada br.
O Restauracji Focaccia
Restauracja Focaccia to miejsce, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością. Misją jest dostarczanie wyjątkowych doznań kulinarnych, które pozostawiają niezapomniane wrażenia. Ekipa kucharska jest zaangażowana w tworzenie dań opartych na lokalnych produktach, aby dostarczać Gościom najlepszych smaków sezonu. To idealne miejsce na romantyczną kolację, spotkanie biznesowe lub rodzinny obiad z widokiem na warszawską Starówkę.
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcie: publicdialog