Na zaproszenie Polskiej Organizacji Turystycznej 16 belgijskich i francuskich touroperatorów przyjechało w grudniu do Polski. Celem ich wizyty było bliższe poznanie naszego kraju, by jeszcze efektywniej promować wyjazdy do Polski, turystom z Francji i Belgii.
Dla wielu touroperatorów było to pierwsze spotkanie z Polską. Oprócz zwiedzania miast, w programie zaplanowano również spotkania z przedstawicielami polskiej branży turystycznej. Takie bezpośrednie rozmowy sprzyjają zacieśnianiu kontaktów i budowaniu długofalowej współpracy. Po częściach formalnych był czas na te podróżnicze. Goście zwiedzili Warszawę i Wrocław. Warszawa pozwoliła im zobaczyć Polskę nowoczesną, tętniącą życiem i pozytywną energią, a jednocześnie bogatą historycznie. Natomiast Wrocław oczarował gości swoją otwartością i bajkowo-świątecznym wyglądem. Oprócz najważniejszych atrakcji obu miast w planie wizyty nie mogło zabraknąć także części gastronomicznej. Kulinarną mapę Wrocławia i Warszawy cechują miejsca wyjątkowe i znakomita kuchnia serwująca dania, zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne. Te pierwsze, czyli tradycyjne pierogi goście mogli zrobić sami. W Foodi City Warsaw – atelier pierogów zorganizowane specjalne warsztaty.
Touroperatorzy zapewniali, że trzy dni w Polsce to za mało, by dobrze ją poznać. Dlatego potwierdzili, że z ochotą wrócą do nas ponownie, nie tylko na pierogi.
Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcie: Polska Organizacja Turystyczna