Hasło tegorocznej edycji to: „Dieta śródziemnomorska i kulinarne korzenie: zdrowie i tradycja”. Odwołuje się ono do uznanego za jeden z najzdrowszych sposobów żywienia i przybliża techniki przygotowywania posiłków oraz lokalne tradycje z różnych regionów Włoch.

W ramach wydarzeń, które będą organizowane na całym świecie, włoskie instytuty kultury, ambasady oraz lokalni restauratorzy przygotowali różnorodne atrakcje, takie jak degustacje, wykłady, warsztaty kulinarne oraz spotkania z ekspertami kuchni włoskiej.

Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie jest inicjatywą Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Współpracy Międzynarodowej Włoch i ma na celu promocję włoskiej kultury kulinarnej jako jednego z kluczowych elementów tożsamości narodowej.

Oprócz aspektu zdrowotnego i smakowego, wydarzenia mają pokazać, jak wspólne posiłki budują więzi międzyludzkie i pozwalają na zachowanie dziedzictwa kulturowego w globalnym społeczeństwie.

W listopadzie, gdy Polska mieni się kolorami jesieni i zaczynają się chłodne dni, na naszych talerzach zagoszczą ciepłe i bogate smaki kuchni śródziemnomorskiej, sporządzone z najwyższej jakości włoskich produktów. Podobnie jak w innych krajach, Tydzień Kuchni Włoskiej celebrowany będzie poprzez szereg wydarzeń, które przybliżą Polakom wyjątkowe walory włoskiej tradycji kulinarnej.

powiedział JE Luca Franchetti Pardo, Ambasador Republiki Włoskiej w Polsce.

Włoskie instytucje oraz lokalne restauracje zaplanowały spotkania tematyczne, wykłady, prezentacje, a także panele dyskusyjne z udziałem ekspertów. Różnorodne aktywności, od pokazów kulinarnych po degustacje produktów włoskich i wina, pozwolą uczestnikom poznać właściwości zdrowotne diety śródziemnomorskiej i dowiedzieć się, jak kuchnia regionalna kształtuje tożsamość Włoch.

16-22 listopada 2024 r.

  • Specjalne Menu w wybranych restauracjach włoskich w Polsce
    Wybrane restauracje włoskie na okazję obchodów Tygodnia Kuchni Włoskiej przygotowały specjalne menu degustacyjne. Goście spróbują wyjątkowych dań opartych na oryginalnych przepisach oraz wysokiej jakości włoskich składnikach, serwowanych w atmosferze włoskiego ciepła i gościnności. Inicjatywa współorganizowana przez Biuro ICE-ITA w Warszawie i Accademia Italiana della Cucina.
    Lokalizacja: restauracje na terenie całej Polski
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte
    Szczegóły i lista restauracji: https://www.ice.it/en/markets/poland/restaurants-2024

18 listopada 2024 r.

  • Live Cooking – Pizza & Pasta
    Interaktywne wydarzenie organizowane przez Comites Polonia poświęcone ikonom kuchni włoskiej – pizzy i makaronowi. Pokaz poprowadzą mistrz pizzy Gabriele Costabile oraz influencer kulinarny Mattia Cellini, którzy przedstawią tradycyjne techniki przygotowywania pizzy i makaronów. Wydarzenie obejmuje degustację dań oraz selekcję włoskich win. Gościom czas umili także muzyka na żywo. Partnerzy wydarzenia: Novaripa Cantina Ripa Teatina, ThrowbackPasta, Food Hall & Bar – Muchoborska 8
    LokalizacjaWrocław, Food Hall & Bar, ul. Muchoborska 8, godz. 18:30
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte
  • Wykład: “Czy włoska kuchnia istnieje? Historia, tradycje i mity”
    Profesor Tessa Capponi-Borawska oraz Emiliano Castagna poprowadzą wykład o historii i ewolucji kuchni włoskiej, jakości produktów oraz stereotypach związanych z kuchnią włoską. To wyjątkowa okazja, aby zrozumieć, co czyni włoską kuchnię jedną z najcenniejszych tradycji kulinarnych na świecie. Parterem wydarzenia jest: Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Warszawie
    LokalizacjaWarszawa, Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna, ul. Okopowa 59, godz. 11.00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte (500 miejsc, wymagana rejestracja dla grup)
    Rejestracja dla grup: anna.skwierzynska@socialkuchnia.pl Link: https://fb.me/e/89GfasUBW

19 listopada 2024 r.

  • Seminaria i Degustacje Oliwy Extra Vergine
    Seminarium połączone z degustacją oliwy extra vergine, prowadzone przez eksperta Emiliano Castagnę. Uczestnicy poznają tajniki produkcji oliwy, nauczą się rozpoznawać oliwę wysokiej jakości i dowiedzą się o jej wartościach odżywczych i zdrowotnych zaletach. Partnerem wydarzenia jest Monini.
    LokalizacjaWarszawa, Centrum Prasowe Foksal, ul. Foksal 3/5, godz. 11:00-13:00 oraz 15:00-17:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie zamknięte
  • Spotkanie z Lucą Cesari i Tessą Capponi-Borawską
    Włoski Instytut Kultury w Krakowie organizuje spotkanie z autorem i historykiem gastronomii Lucą Cesari oraz profesorem Tessą Capponi-Borawską, którzy omówią bogactwo tradycji kulinarnych i kultury Włoch. Spotkanie dotyczyć będzie także znaczenia kultury winiarsko-gastronomicznej w historii i dziedzictwie Włoch.
    LokalizacjaKraków, Włoski Instytut Kultury, ul. Grodzka 49, godz. 18:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte
    Informacje o wydarzeniu: https://iiccracovia.esteri.it/it/gli_eventi/calendario/

20 listopada 2024 r.

  • Spotkanie z Lucą Cesari i Tessą Capponi-Borawską
    Kolejna okazja do rozmowy z Lucą Cesari i Tessą Capponi-Borawską o historii kuchni włoskiej, tradycyjnych potrawach oraz kulturze winiarsko-gastronomicznej. Organizatorem spotkania jest Włoski Instytut Kultury w Warszawie.
    LokalizacjaWarszawa, Włoski Instytut Kultury, ul. Marszałkowska 72/2, godz. 18:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie otwarte
    Informacje o wydarzeniu: https://iicvarsavia.esteri.it/it/gli_eventi/
  • Wieczór poświęcony diecie śródziemnomorskiej
    Wydarzenie, organizowane przez Confodnustria Polonia i Włoskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni – FIC, które pozwoli odkryć dietę śródziemnomorską. Rozpocznie się ono prezentacją Profesora Mariusza Panczyka na temat śródziemnomorskiego stylu odżywiania, po której nastąpi live-cooking w wykonaniu szefa Kuchni Antonio Triolo (FIC). Wydarzenie zakończy się częścią networkingową. Partnerami wydarzenia są restauracja Il Moro i API Kuchnia Włoska
    LokalizacjaWrocław, Restaurcja Il Moro, ul. Więzienna 21, godz. 17.30
    Rodzaj wydarzenia: wydarzenie otwarte

21 listopada 2024 r.

  • Friuli-Venezia Giulia Food & Wine MasterClass
    Warsztaty poświęcone winom i kuchni regionu Friuli-Venezia Giulia, który jest współorganizatorem i partnerem wydarzenia. Goście wezmą udział w degustacji win oraz regionalnych specjałów, którą poprowadzi Master of Wine Wojciech Bońkowski, a także w pokazie przygotowywania tiramisù w wykonaniu szefa kuchni Federico Mariutti.
    Lokalizacja: Ambasada Włoch w Warszawie, godz. 11:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie zamknięte
  • Seminaria i Degustacje Oliwy Extra Vergine
    Kolejna odsłona seminarium o oliwie extra vergine, podczas którego Emiliano Castagna przedstawi proces produkcji i kluczowe cechy oliwy wysokiej jakości, połączone z degustacją. Partnerem wydarzenia jest Monini.
    LokalizacjaKraków, Grand Hotel Sheraton, ul. Powiśle 7, godz. 18:30-20:00
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie zamknięte

22 listopada 2024 r.

  • Kolacja galowa
    Uroczysta kolacja zamykająca IX Tydzień Kuchni Włoskiej. W menu znajdą się wyrafinowane dania przygotowane przez szefa kuchni Federico Mariutti, wzbogacone o najlepsze wina regionu Friuli-Venezia Giulia, współorganizatora i partnera wydarzenia. Na kolacji obecni będą przedstawiciele władz, prasy i branży gastronomicznej.
    LokalizacjaWarszawa, Hotel Bristol
    Rodzaj wydarzeniawydarzenie zamknięte

16-22 listopada 2024 r. (warsztaty dla szkół gastronomicznych)

  • Mistrzowskie warsztaty kulinarne Włoskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni w Polsce
    Włoskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (Federazione Italiana Cuochi – FIC) poprowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów i studentów kierunków gastronomicznych w wybranych szkołach w Polsce. Warsztaty będą okazją do poznania autentycznych technik kulinarnych włoskiej kuchni.

Lokalizacje i Szefowie Kuchni:

  • 18 listopada 2024 – Kraków, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego, os. Złotej Jesieni 16, prowadzi Maicol Guazzini
  • 18 listopada 2024 – Warszawa, Branżowa Szkoła Gastronomiczna I stopnia, ul. Poznańska 6/8, prowadzą Fabio Pantano i Gero Cascio
  • 19 listopada 2024 – Warszawa, Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, ul. Komorska, prowadzą Marco d’Arce i Fabio Pantano
  • 20 listopada 2024 – Wrocław, Zespół Szkół Ekola, ul. Tadeusza Zielińskiego 56, prowadzą Prof. Mariusz Panczyk (prezentacja na temat diety śródziemnomorskiej) i Antonio Triolo. We współpracy z API Kuchnia Włoska.
  • 21 listopada 2024 – Warszawa, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, ul. Majdańska 30/36, prowadzą Fabio Pantano i Emanuele Guidi
  • Pozostałe miejsca: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta, Poznań; CKZiUK Sosnowiec, Wydział Technologii Żywności; Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.
    Rodzaj wydarzeńwydarzenia wymagające zapisu

25 listopada 2024 r.

  • Warsztaty kulinarne Master Class i degustacja
    Podczas wydarzenia, organizowanego z inicjatywy Confindustria Polonia i prowadzonego przez Antonio Triolo, uczestnicy będą mieli okazję poznać tajniki przygotowania autentycznych włoskich potraw, dokonać ich degustacji oraz podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z kuchnią włoską. Partnerami wydarzenia są API Kuchnia Włoska oraz Studio Kulinarne Browar Mieszczański.
    LokalizacjaWrocław, Studio Kulinarne Browar Mieszczański, ul. Hubska 44/48, godz. 18.00-22:00
    Więcej informacji: segreteria@confindustria.pl

Więcej informacji o wydarzeniach Włoskiego Tygodnia Kuchni można znaleźć na stronie: https://www.ice.it/en/markets/poland/tydzien-kuchni-wloskiej-na-swiecie-2024

Organizator: Ambasada Włoch w Polsce

Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło: Ambasada Włoch w Polsce
Zdjęcie:Freepik