– tak komentują wybór tegorocznego tematu spotkania, dr. inż. Piotr Dominik, przewodniczący Rady Programowej i Hubert Gonera koordynator konferencji i ambasador Światowego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej w Polsce .

Tegoroczne spotkanie będzie w większej mierze niż do tej pory stawiało na budowanie mostów między inspiracjami płynącymi z Europy zachodniej i USA i polskimi praktykami biznesowymi, samorządowymi i kulturowymi tworzącymi przeżycia turystyki kulinarnej. Będzie także kładło istotny nacisk na włącznie do turystyki ogromnego zasobu smaków regionalnych i lokalnych, które pochodzą bezpośrednio od przetwórców, producentów żywności i rolników.

Między innymi z tego powodu partnerem tegorocznej edycji są Gorzelnia w Podolu Wielkim oraz Dwór w Mościbrodach. Oba przedsięwzięcia są bowiem jednymi z najciekawszych przykładów wejścia do turystyki kulinarnej przetwórców, którzy poprzez wykorzystanie dziedzictwa i  rewitalizację stworzyli atrakcję turystyki kulinarnej z prawdziwego zdarzenia. W Gorzelnia w Podolu Wielkim od 180 lat stanowiła integralną część gospodarstwa. Niegdyś była jednym z wielu obiektów tego typu, które ze swymi charakterystycznymi ceglanymi kominami były łatwo rozpoznawalnym elementem pomorskiego krajobrazu. Dziś jest jedną z nielicznych ocalałych gorzelni rolniczych, a od 2019 również gorzelnią, w której produkowane są tradycyjne polskie wódki, okowity oraz okowity starzone w beczkach. Zwiedzanie tej niewielkiej, rodzinnej Gorzelni, to znakomita okazja, żeby dowiedzieć się jak wygląda rzemieślnicza produkcja okowity, czym się różni wódka od okowity i jak się ją wytwarza. Zapraszamy Państwa na 2 godzinną edukacyjną podróż z przewodnikiem przez wieki bogatej tradycji i historii polskiego gorzelnictwa.  Zwiedzanie zakończone jest degustacją okowit.

Dwór w Mościbrodach z kolei to wizytówka turystyki kulinarnej Mazowsza. W restauracyjnym menu królują tradycyjne staropolskie potrawy, wędliny, pasztety i mięsa własnego wyrobu oraz ryby z okolicznych stawów. Wyróżnikiem kulinarnym miejsca jest wędzony karp z własnej hodowli. Poddany pieczołowitej renowacji Dwór zaprasza do odkrycia zarówno pełnych uroku i charakteru wnętrz, jak też komfortowo wyposażonych pokoi. W oficynie znajduje się recepcja, pokoje gościnne oraz warta osobnej opowieści Restauracja Dworska. Wszystko to pozwana na podróż w czasie do roku 1848 kiedy to powstał Dwór. Nieprzypadkowo Dwór Mościbrody leży na wyróżnionym Szlaku Kulinarnym Mazowiecka Micha Szlachecka.

O podniebienia gości zadają m.in. Dwór w Mościbrodach, Muzuem Pałac w Wilanowie oraz restauracja Let’s Nibble w Fabryce Norblina, gdzie odbędzie się kolacja na zakończeniu pierwszego dnia. Dodatkowo Pałac w Wilanowie przedstawi prezentację “Muzeum, które gotuje…, czyli dyplomacja kulinarna z historią w tle”. Realizacje programu „Ogród-kuchnia stół”

Spotkanie wspierają także Polska Organizacja Turystyczna, która będzie gospodarzem panelu W drodze do gwiazd – prezentacja działań promujących restauracje Michelin w Polsce. Partnerem hotelowym wydarzenia jest grupa Gromada.

Tegoroczny program zapowiada się zupełnie wyjątkowo. Trzy wystąpienie zagraniczne. Dwa warsztaty praktyczne. Poruszanie ważkich tematów takich jak: Jak stać się Europejskim Regionem Gastronomii na przykładzie Fińskiego regionu Saimaa. Jak stworzyć atrakcję turystyki kulinarnej z gospodarstwa rolnego lub producenta? Co dają gwiazdki Michelin? Jak wygląda profil turysty kulinarnego? Jak aplikować do UNESCO z polskim dziedzictwem kulinarnym i wiele, wiele więcej…

To wszystko czeka podczas konferencji, na którą zostało 20 ostatnich miejsc. Rejestracja na stronie:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=_iql6Khu90eydXg_cIe1-tO1L41UqyFDh6nWKrZ8jQNUN1lQVFJFWDBUU1U0NkNXWFFDTk9JU1pZUC4u
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=_iql6Khu90eydXg_cIe1-tO1L41UqyFDh6nWKrZ8jQNUN1lQVFJFWDBUU1U0NkNXWFFDTk9JU1pZUC4u

Program jest dostępny na stronie:

https://vistulahospitality.edu.pl/conference/konferencja-pt-turystka-kulinarna-na-rzecz-dziedzictwa-kulturowego/program

Na czytelników nowejturystyki.pl czekają trzy darmowe zaproszenia na konferencję. Osoby, które chcą wygrać darmowe zaproszenie o wartości 300 pln i warsztat o wartości 1800 pln lub 615 pln powinny napisać do dnia 06.04.2024 r.: na adres: piotrdominik@autograf.pl

– Dlaczego Wy właśnie powinniście dostać darmowe zaproszenie?

Opracował: Mirosław Mikulski
Źródło i zdjęcia: landbrand